Новото издание на Регионален исторически музей - Русе е свързано

...
Новото издание на Регионален исторически музей - Русе е свързано
Коментари Харесай

„Албумът Искович“ надниква в тайните на известна русенска фамилия

Новото издание на Регионален исторически музей - Русе е обвързвано с проучване на уредника от отдел „ История на България 15-19 в. “ Ренета Рошкева

Излезе от щемпел ново издание на Регионален исторически музей – Русе – „ Албумът Искович “. Книжното тяло пресъздава албума на семейството Искович като се наблюдават в последователен ред измененията, настъпили в обществения живот по това време. Те са допълнени от свидетелствата на спомените, съхранени в писмата, разменени сред две дами – Хилда Искович/Джордан и нейната другарка Мара Малчева, оповестиха от РИМ Русе.

„ Албумът Искович “ е обвързван с новото изследване на уредника от отдел „ История на България 15-19 в. “ Ренета Рошкева. Изследването е подбудено от интереса ѝ към фамилията, личността, живота и активността на един от създателите и основен мотор на компанията за произвеждане на бои и лакове от началото на ХХ в. – Алберт Искович, както и на сина му Александър Искович. През 1903 година Алберт Искович основава предприятието „ Искович & Леви “, което в интервала на национализацията е преименувано на „ Гаврил Генов “, а от 1990 година към този момент е известно като „ Оргахим “ ЕООД. Въпреки огромната за времето си активност, той и фамилията му са малко познати на необятната общност през днешния ден. Музеят работи със непокътнати фотографии, които обгръщат необятен диапазон от живота на фамилията – от 1931 до 1985 година Кореспонденцията сред двете дами – Хилда Искович, брачна половинка на Александър Искович и приятелката ѝ Мара Малчева, брачна половинка на инж. Петър Малчев (електрифицирал Русе) разкриват детайлности за дома, порядките и хората, с които поддържат връзка. Това свидетелства за динамичността на връзките в избран кръг от общество – заможни, перспективни, авторитетни и последващи модели на държание, присъщи за посочения времеви откъслек.

Освен отпечатването на албум,  са цифровизирани и качени в облак, наличен посредством уеб страницата на русенския музей.

Проучването стана допустимо по план „ Албумът Искович “ – цифровизация на образни документи – шерване на познание и интерпретация на завещание “, осъществен по Програма „ Знание и напредък “ на Фондация „ Русе-град на свободния дух “ с поддръжката на „ Еконт Експрес “ ООД.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР